Osteoporose voorkomen

image_pdfimage_print

Leef ontspannen

5647011061660Door een gezonde leefstijl kunt u de afname van de botdichtheid remmen. Daarmee verkleint u de kans op botbreuken. Bovendien helpt het u fit houden, zodat u sneller herstelt wanneer u toch een breuk oploopt.

Voor een gezonde leefstijl gelden een paar algemene adviezen:

  • gezond eten
  • voldoende bewegen
  • niet roken
  • matig zijn met het drinken van alcohol
  • leef ontspannen

3637017045850
Als u gezond wilt eten geldt allereerst: eet gevarieerd. Het ?geheim’ van gezonde voeding zit niet in één product, maar in de variatie. Door veel verschillende soorten voeding te gebruiken, krijgt u alle noodzakelijke stoffen binnen.

Voldoende bewegen
Voldoende bewegen voorkomt overgewicht en houdt u fit. Met voldoende bewegen wordt bedoeld dat u elke dag een half uur tot een uur (?matig intensief’) beweegt: stevig wandelen, stofzuigen, tuinieren enzovoort. (zwemmen en fietsen zijn minder geschikt)

7667919041580Niet roken
Roken is erg slecht voor de gezondheid. De algehele conditie verslechtert: rokers zijn vaak al na een kleine inspanning kortademig. De kans op ernstige aandoeningen neemt sterk toe, onder meer hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en longziekten. Nicotine remt ook de aanmaak van nieuwe botcellen.

Matig zijn met alcohol
Veel alcohol is slecht voor de botten. Ook kunt u eerder ten val komen. Drink niet meer dan een glas (vrouwen) of twee glazen (mannen) per dag. Drink ook niet dagelijks, maar sla een aantal dagen per week over of drink bijvoorbeeld alleen in het weekend.

Leef ontspannen
Stress is op zichzelf heel positief: het helpt om goede prestaties te leveren. Aanhoudende stress leidt op den duur echter tot uitputting en allerlei klachten die bij uitputting horen. Door geregeld te ontspannen voorkomt u dit en blijft stress iets positiefs.

Speciale adviezen voor betere botsterkte
Naast de algemene adviezen voor een gezonde leefstijl gelden bij osteoporose een paar bijzondere adviezen, speciaal bedoeld om osteoporose te voorkomen of te remmen;

  • zorg dat u voldoende calcium, bijvoorbeeld zuivel gebruikt
  • zorg dat u voldoende vitamine D krijgt
  • zorg dat u geregelden op de juiste manier beweegt