Zó kies je de ideale wandelschoen

image_pdfimage_print

Op zoek naar de ideale wandelschoen? De Kampioen geeft je 9 tips waar je goed op moet letten voordat je schoenen aanschaft.

 

1. Koop de schoen die past bij wat je gaat doen. Een lichte schoen voor de dagelijkse wandeling met de hond en een zwaardere schoen voor de vierdaagse.

2. Pas schoenen nooit aan het begin van de dag, maar liever in de middag. ’s Morgens zijn je voeten nog dun en naarmate de dag vordert worden ze dikker.

3. Pasvorm is alles. Neem de tijd om schoenen te passen en probeer ook een (halve) maat groter en kleiner.

4. Hoog, laag of er tussen in? Hoge wandelschoenen bieden veel steun aan de enkels. Dit is fijn voor mensen met zwakke enkels of als je in zwaar terrein gaat wandelen. Lage wandelschoenen zijn meer geschikt voor vlakke paden. Lage schoenen zijn doorgaans wat luchtiger. Mids zijn half hoge schoenen. Ze bieden niet veel meer steun dan lage schoenen, maar zijn fijner als je door plassen loopt.

5. Waterdicht of niet? Waterdichte schoenen zijn in ons natte klimaat een voordeel. Schoenen worden waterdicht door ze aan de binnenzijde te voorzien van een ademend en waterdicht membraan. Ook kun je schoenen met ledervet waterdicht maken.

6. De zool moet een goed profiel hebben en veel grip bieden op natte en droge ondergronden. Een kwestie van proberen. Sommige schoenwinkels hebben zelfs een loopparcours. Een bekende fabrikant van goede zolen is Vibram. Zij zijn zo’n beetje hofleverancier van alle schoenenmerken.

7. Pas de schoenen met wandelsokken. In veel winkels hebben ze daarvoor speciale passokken.

8. Leer of kunststof? Lichtgewicht lage wandelschoenen zijn vaak gemaakt van super ademend kunststof. Een prima keuze, want goed ventilerende schoenen leveren minder blaren op. Stevige wandelschoenen zijn vaak van leer of een combinatie van leer met kunststof. Volnerf rundleer of Yak-leer is de mooiste kwaliteit en daar is de prijs ook naar.

9. Let op de trekkingklasse. Klasse A is geschikt voor paden en goede wegen. B is voor bergpaden en eenvoudige beklimmingen.

 

Bron: ANWB