Zes fasen van verandering

image_pdfimage_print

Zes fasen van verandering 

Je gedrag veranderen is niet eenvoudig. Het vergt geduld, doorzettingsvermogen en flexibiliteit van jezelf en je omgeving. Een beetje kennis is ook meegenomen. Marcel Balm, oefentherapeut Mensendieck en bewegingswetenschapper, onderscheidt in zijn model zes fasen:

Openstaan – Als je niet voor verandering openstaat, kun je je gedrag niet veranderen. Openstaan voor nieuwe ideeën is dus een eerste stap.

Begrijpen – Je moet begrijpen wat het nieuwe gedrag en de voordelen ervan inhoudt. Als je dat in je eigen woorden kunt omschrijven, kan de verandering tot stand komen.

Willen – Gedragsverandering is pas mogelijk als je echt wilt veranderen. Dan wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen.

Kunnen – Je moet de verandering (aan)kunnen. Dus is het belangrijk om te weten hoe je het vol kunt houden. Anders verval je snel in je oude gewoontes.

Doen – Je brengt de verandering in de praktijk. Je moet problemen en tegenslagen overwinnen en je er niet door laten afleiden.

Volhouden – Je nieuwe gedrag moet een tweede natuur worden en in je leefpatroon worden verweven. Dat lukt alleen door positieve resultaten en support van je omgeving.