Verpleegkundig specialist fracturen

image_pdfimage_print

p.v.d.berg_Peter van den Berg: “Osteoporose wordt nog steeds niet gezien als een serieus probleem”

Peter van den Berg is verpleegkundig specialist in de fractuur- en osteoporosepolikliniek van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Met wat voor soort vragen komen mensen bij jou in de osteoporose poli?
Dat is heel wisselend. Sommige mensen hebben al heel veel informatie van tevoren opgezocht en hebben een heel duidelijke visie. Maar er zijn ook patiënten met een houding van: ‘Vertelt u mij maar wat ik moet doen’. Die nemen geen eigen regie

Hoe denk je dat je patiënten meer kunt betrekken bij het behandeltraject?
Ik denk dat je iedere patiënt min of meer kunt winnen voor je ideeën, maar de beperkte structuur van de osteoporosepoli speelt ook een rol. De aanpak op mijn eigen spreekuur is dat we na een fractuur de riscofactoren bespreken, een onderzoek verrichten naar botdichtheid en een labtest doen. Vervolgens wordt een conclusie getrokken. Na het tweede gesprek is het traject uiteindelijk toch: of door naar specialist of weer verwijzen naar de huisarts. Dan is het dus de vraag of je de patiënt daarna nog maximaal erbij kunt betrekken.

De betrokkenheid kan weer ophouden?
Ja, want osteoporose wordt gezien als iets dat je krijgt als je ouder wordt. Ook veel huisartsen hebben die houding. Ze denken: er zijn wel meer problemen die preventief aangepakt moeten worden. Osteoporose wordt nog steeds niet als een serieus probleem gezien. Maar de vergrijzing neemt toe, we worden steeds ouder en osteoporose wordt een steeds groter probleem.

Hoe zie je het MLM-Mijn Leven Met…botten in dit kader?
Dat kan zeker helpen. Maar ik denk dat de mensen die je met dit plan te pakken krijgt, de mensen zijn met visie. De groep die toch al actief en betrokken is, is ook de groep die gaat werken met de implementatie van het Plan. Ik denk dat er een soort tweedeling zal blijven in de benadering van osteoporose. Aan de ene kant zie ik veel mensen die gezond oud willen worden. Die gaan steeds bewuster om met medicijngebruik, voeding en bewegen. Maar er is ook een grote groep mensen die rondom een fractuur geneigd zijn de schouders op te halen en gewoon door te gaan met leven hoe ze gewend waren.