Regie in eigen hand

image_pdfimage_print

6607326912500Regie in eigen hand

Effectieve behandeling van osteoporose bestaat uit een afgewogen combinatie van medicatie, beweging en voeding. Daarnaast is het belangrijk om vallen zoveel mogelijk te voorkomen.

Daarmee is Osteoporose / osteopenie het schoolvoorbeeld van een aandoening waarbij u zelf het verschil kunt maken. Door zelf de regie te voeren over uw behandeling en toekomst.
De optelsom van de combinatie voeding/beweging/medicatie kan het verschil maken tussen een gezonde oude dag of verlies van zelfstandigheid. Dat risico is toch uw volledige aandacht waard?

7667128955450Eenvoudig
De meeste dingen kunt u zelf doen, zoals zorgen voor een voldoende inname van zuivel en voldoende beweging. De huisarts of de medisch specialist zal medicijnen voorschrijven die u helpen de botsterkte op peil te houden of zelfs te verbeteren. Therapietrouw is van groot belang.

Breuken van de pols en heup zijn meestal het gevolg van een val. Het loont om die reden om de kans op vallen zo klein mogelijk te maken. Dat kan door het huis veiliger te maken, gebruik te maken van loophulpmiddelen, op te passen met versuffende medicijnen en in bepaalde gevallen door oefentherapie.

De veiligheid in en om huis kan vaak met min of meer eenvoudige middelen verbeterd worden. Betere verlichting, geen losliggende snoeren, geen losliggende vloerkleedjes enzovoort. Eventueel kunt u hierbij advies krijgen van een ergotherapeut.

Ook loophulpmiddelen kunnen nuttig zijn. Goede schoenen zijn een eerste vereiste, maar misschien hebt u iets aan een wandelstok, rollator of scootmobiel. Een revalidatiearts, fysiotherapeut of een oefentherapeut Cesar of Mensendieck kan u hierover adviseren.

Om allerlei redenen hebben mensen vaak een slechte houding. Dat maakt de kans op vallen groter. Het kan zinvol zijn om oefentherapie te doen, om de houding te verbeteren. U kunt hiervoor terecht bij een fysiotherapeut of een oefentherapeut Cesar of Mensendieck.

Het kan ook nuttig zijn om na te gaan of u medicijnen gebruikt die een versuffende werking hebben, zoals kalmerende middelen of slaaptabletten. Sufheid maakt de kans op vallen groter. U kunt in de bijsluiter lezen welke bijwerkingen er kunnen zijn. U kunt dit ook vragen aan de arts of apotheker. Bedenk dat ook door alcohol de stabiliteit vermindert.

Dirigent van uw eigen lichaam en gezondheid