Pijnbehandeling

image_pdfimage_print

5697127887350Pijn

Wie aan osteoporose lijdt, heeft veelal klachten over pijn. Soms komt osteoporose aan het licht doordat u iets breekt terwijl u nergens last van had. Dit kan door een val of omdat u ergens over struikelt.

Wervelbreuken gaan dikwijls ongemerkt. Soms ontstaat de pijn acuut, bijvoorbeeld in de rug doordat een wervel inzakt. Dit is ook een breuk.De pijn is dan heftig, neemt langzaam af en kan na een aantal weken helemaal weg zijn. Maar kunt ook pijnklachten houden: de pijn kan chronisch worden.

4657523851510Pijn kan ook optreden zonder een aanwijsbare breuk of wervelinzakking.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75 procent van de patiënten met osteoporose klaagt over matige tot ernstige pijn, zonder dat er sprake is geweest van een fractuur. Afwijkingen die al dan niet aan te tonen zijn bij röntgenonderzoek zeggen niet zo veel over de pijn, die de patiënt ervaart. Als de patiënt zegt dat hij pijn heeft, heeft hij dus pijn.

Oorzaken

Bij pijn willen we altijd graag weten wat de oorzaak is. Pijn bij osteoporose kan verschillende oorzaken hebben:
– Botpijn zonder dat er sprake is van een fractuur.
– Spierpijn door een veranderd houdings- en looppatroon.
– Een bot- of wervelbreuk of wervelinzakking.
– Neuropathische pijn. Deze wordt veroorzaakt door inzakking van de wervelkolom.Zo ontstaat druk op de uittredende zenuwbanen. Soms straalt de pijn uit naar armen en benen of geeft tintelingen in handen of voeten.

Al deze oorzaken kunnen leiden tot pijn in de nek en de hele rug, met uitstraling naar armen of benen als er sprake is van beklemming van zenuwen.Soms is het heel moeilijk om uit te vinden wat de oorzaak van de pijn is.

Geef de pijn een cijfer
Hoe maakt u uw arts uw pijnklachten duidelijk?
– Bereid het gesprek met de arts voor.
– Schrijf op wanneer u pijn heeft en houdt dit bijvoorbeeld een week bij.
– Noteer hoe vaak u er last van heeft.
– Geef de pijn een rapportcijfer (0 = geen pijn; 10 = de meeste denkbare pijn)

Pijnbehandeling met medicijnen
Als eerste middel wordt vaak gekozen voor paracetamol in combinatie met een NSAID (een niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstiller. Als dit onvoldoende effect heeft zijn er nog vele andere middelen voor effectieve pijnbestrijding.Samen met uw arts is het soms een zoektocht om tot de juiste medicatie te komen. Ook zijn er gespecialiseerde pijn-poliklinieken.

Fysiotherapie en ergotherapie
Fysio- of oefentherapie en ergotherapie kunnen ook helpen de pijn te verlichten. De spieren worden sterker en het verbetert de mobiliteit. Een ergotherapeut kan praktische adviezen geven over aanpassingen in huis en hoe het huishoudelijk werk makkelijker te maken.

Osteoporosepolikliniek

Veel ziekenhuizen hebben voor mensen met osteoporose een Osteoporosepolikliniek. Hier werken specialisten uit diverse disciplines, die zich gezamenlijk hebben toegelegd op osteoporose. Vaak staat een reumatoloog of internist aan het hoofd van het behandelteam. Een osteoporose verpleegkundige is hier dikwijls de spil in het behandelplan en de contacten met de patiënten.

Vertebroplastiek
Bij bepaalde wervelbreuken kan operatief ingrijpen effectief zijn om de pijn teverminderen. De arts spuit onder röntgengeleiding met 1 of 2 naalden een kleinehoeveelheid ?botcement? in een ingezakte wervel. Het ?cement? verstevigt de wervelen geeft zodoende pijnverlichting. Voor de behandeling moet de patiënt een oftwee dagen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Psychologische behandeling
Psychologische behandeling is vaak gewenst om te ondersteunen bij de acceptatie van de pijn bij osteoporose en om de patiënt te leren omgaan met de pijn.