Orthopedisch chirurg

image_pdfimage_print

WOD 014Piet van Loon: “Als je stevige slagroom wil hebben, gebeurt er niets als niemand de klopper aanzet”.

Drs. Piet van Loon is als orthopedisch chirurg werkzaam in de houdingskliniek Care to Move in Deventer. Hij houdt zich voornamelijk bezig met houdingsproblematiek bij allerlei aandoeningen van het skelet. “Er is te weinig focus op biomechanische oplossingen”.

Wat kan uw specialisme betekenen voor mensen met osteoporose?
De sterke kant van mijn vak is dat ik mensen duidelijk uitleg kan geven over het nut van een betere houding. En ik kijk naar de biomechanische mogelijkheden om bij te sturen. Door het verkeerde en vele zitten in de huidige tijd hebben we allemaal schade aan ons skelet. De huidige orthopedie houdt zich bezig met breuken opereren. Maar het niet operatieve deel is juist ook heel belangrijk. Bij iedere osteoporosepatiënt komt houdingsproblematiek om de hoek kijken, die er eerder is dan de osteoporose.

Kunnen houdingsadviezen erger voorkomen?
Ja, daar ben ik van overtuigd. Als je het skelet maar voldoende en op de juiste manier blijft belasten. Vier jaar geleden is door experts een richtlijn osteoporose ontwikkeld. Daar vind ik niets in terug over houding en belasting. Dat vind ik opmerkelijk. In de huidige medische wereld is veel te veel focus op biochemische oplossingen (pillen) in plaats van op biomechanische ( oefenen, braces, actieve zitoplossingen) . Dit probleem is niet meer uitsluitend met pillen op te lossen. Dat gaat gewoon niet meer.

Ziet u het als een probleem van deze tijd?
Ja, osteoporose is ook een lifestyleziekte. Het is het gevolg van een jarenlange verkeerde belasting van de wervelkolom. Die foute houding zorgt ervoor dat het centraal zenuwstelsel het ook niet fijn heeft in de rug, waardoor het meet- en regelsysteem om de goede botkwaliteit te waarborgen is ontregeld. Deze houding verslechtert uiteindelijk nog meer door de broze botten. Deze verkeerde ontwikkeling begint al tijdens de jeugd. Vanaf de jaren 60 zijn we van het juiste spoor afgeraakt. Spieren krijgen niet meer voldoende kracht en soepelheid. We zitten de hele dag en een zittende rug kan zich niet ontwikkelen of zichzelf niet goed onderhouden. Daarbij komen de technologische ontwikkelingen. We zitten uren achtereen op orthopedisch verkeerd ontworpen stoelen naar telefoontjes en schermpjes te staren.

Meer bewegen dus?
Het grote probleem van nu is het niet belasten van de botten. Zowel bij de jeugd als bij volwassenen.
Voor iedereen geldt dus: minder zitten, meer staan en meer lopen.
Je kunt bijvoorbeeld ook 100 stappen naast een stoel doen als het slecht weer is. Belasten is het sleutelwoord. Lopen is energieoverdracht naar onze botten om de botcel aan het werk te zetten. Als je stevige slagroom wil hebben, gebeurt er niets als niemand de klopper aanzet.

Welke input van mensen krijgt u graag in de spreekkamer?
Wat ik wil is dat mensen open staan voor deze preventie. Mensen komen met vragen: ‘Oh, ik heb osteoporose; ik kom er niet onderuit, mijn zus heeft het ook’. Als ik dan mijn verhaal over houding vertel, verwachten ze niet dat dit er ook achter zit. Belasten en bewegen vanuit een goede houding is het allerbeste medicijn, niet alleen voor osteoporose. Wat ik graag zie is dat mensen bereid zijn zelf de regie te nemen. In die zin kan het Leef/zorgplan een goed hulpmiddel zijn.