‘Diagnose coeliakie met osteoporose’

image_pdfimage_print

Mijn-verhaal-Osteoporose-coeliakie-Maarten‘Diagnose coeliakie op latere leeftijd ging gepaard met osteoporose’

Verhaal door Maarten (33)
Maarten was voortdurend moe, futloos en voelde overal in zijn lichaam pijn. Hij zegt: “We hadden net een kleintje erbij, dus dan denk je nog dat het komt door de slapeloze nachten in combinatie met je werkleven. Maar toen ik ook nog eens 15 kilo afviel, gingen er toch wat alarmbellen rinkelen”. Maarten bleek coeliakie te hebben, maar dat niet alleen.

Mijn coeliakie ging gepaard met osteoporose. Na een goed verlopen bevalling, waren Maarten (destijds 29) en zijn vrouw in de wolken met hun tweede dochtertje. Een leuke, maar drukke periode brak aan. Maarten: “Je bent in zo’n periode vaak ook ’s nachts in de weer en ik moest overdag gewoon werken als leraar wiskunde in het VMBO. Nou was het leraarschap redelijk goed te combineren met een gezin; geen onverwachte overuren en huiswerk/ proefwerken nakijken deed ik over het algemeen thuis”. Toch was Maarten doodop, ook in de weekenden waarin hij tijd had om wat bij te komen. “Het is dan makkelijk om te denken dat de moeheid en pijn in je lichaam te maken hebben met je huidige levensstijl, maar als dit maar niet overgaat en je ook nog eens behoorlijk wat gewicht gaat verliezen dan gaan er wel wat alarmbellen af”, aldus Maarten.

Diagnose coeliakie en een glutenvrij dieet volgden

Maarten: “Na een korte maar hevige periode van overgeven en diarree viel ik in zo’n 6 maanden redelijk wat af (wel zo’n 15 kilo). En ik was nou niet bepaald vol; dus het werd vel over been. Na drie weken met een aantal onderzoeken en maanden van onzekerheid, kreeg ik het verlossend antwoord van mijn gastro-entrologe; diagnose Coeliakie”. Dat betekende vanaf nu een glutenvrij leven. Maarten kreeg informatie over een glutenvrij dieet en moest over enkele maanden terug komen voor een controle. Gelukkig hielp het dieet. “De buikpijn ging weg, ik was minder moe en kon weer wat dingen doen. Weer voor de klas staan. Toch ging het met vallen en opstaan; met jonge kinderen was het niet altijd eenvoudig om geheel glutenvrij te eten. Dus soms ging het mis en was ik voor een paar dagen tot wel een week uitgeschakeld”, aldus Maarten. Hij sportte zijn hele leven veel en fanatiek, waaronder volleybal, en had geregeld last van zijn gewrichten. “Dat kwam door al dat sporten, althans dat dacht ik altijd”.

Meer kans op osteoporose bij coeliakie op latere leeftijd

Na een paar maanden ging Maarten voor controle terug naar het ziekenhuis. Hierbij werd ook een Dexa-meeting voorgesteld, omdat bij patiënten waarbij coeliakie op latere leeftijd word vastgesteld (later dan bij erg jonge kinderen, als ze van fles-voeding naar vast voedsel overgaan) is er ook kans op osteopenie of zelfs osteoporose. Maarten vertelt: “De meting wees uit dat ik ook osteoporose had. Op dat moment ging er van alles door me heen. Wat zou er gebeuren als ik zou vallen? Zou ik mijn heup breken, mijn been, kon ik nog wel normaal met de kinderen stoeien? Wat nou als het erg glad zou worden in de winter? Moest ik dan maar thuis blijven? Het was een flinke omschakeling voor me. Ik zou toch wat meer moeten gaan opletten. Daarnaast kreeg ik ook medicijnen om te proberen de bot-afbraak af te remmen en kalktabletten om genoeg kalk binnen te krijgen. Het meeste last heb ik bij vochtig weer en als ik veel lichamelijk bezig ben geweest. Wandelen, zware huishoudelijke klussen, dan merk ik wel dat de botten en vooral de gewrichten zeer doen”.

Luister naar je lichaam

Maar Maarten blijft positief. “Door je levenstijl wat aan te passen en goed naar je lichaam te luisteren kan je een heel eind komen en nog volop van het leven genieten. Leg je er niet bij neer. Probeer te kijken wat mogelijkheden zijn en pas ze in je dagelijkse leven”.

(Bron: Gezondheidsplein.nl)