De Reumatoloog

image_pdfimage_print

Opn. 062W.F. Lems: “Vanuit een vertrouwensband kun je ook adviezen op maat geven.”

Prof. Dr.Willem Lems is reumatoloog bij het VUmc en hoogleraar metabole botverandering bij reumatische ziektes. Hij is gespecialiseerd in osteoporose secundair aan reumatische aandoeningen en de moderne behandeling van reumatoïde artritis.
Wat betekent uw specialisme voor osteoporose patiënten?
Reumatologen verschillen natuurlijk onderling, maar generaliserend kun je zeggen dat wij internistisch zijn opgeleid. Wij kijken naar de vraag: ‘Hoe kan ik dit bot zo versterken dat het goed kan bewegen?’ We letten heel sterk op bewegingsadviezen en we zoeken verder naar bijkomende klachten, bijvoorbeeld artrose. Reumatologen houden zich vooral bezig met behandeling van chronische ziekten en met bewegingsadviezen.

Merkt u dat patiënten openstaan voor eigen regie?
Er zijn verschillende soorten patiënten. Ik merk dat sommige mensen heel goed de eigen regie kunnen nemen over wat ze kunnen belasten en ten aanzien van medicatie. Anderen hebben dat weer minder.

Kan het MLM – Mijn Leven met… hierbij iets veranderen?
Het MLM – Mijn Leven Met… kan helpen bij het nemen van eigen regie, maar het is maar een voorbeeld. Ook zonder het MLM – Mijn Leven Met…volgt de reumatoloog de patiënt op lange termijn, omdat wij de patiënt langdurig zien.

Krijgt u door de lange termijn relatie dan ook meer input van de patiënt?
Ja, door de lange termijn relatie is die input er vaak al vanzelf. Eigenlijk nemen we dan de rol van de huisarts een beetje over. Bijvoorbeeld als er blaasproblemen zijn of psychische problemen.
Reumatologen hebben de neiging heel veel zelf op te lossen. Vanuit de vertrouwensband kun je ook adviezen op maat geven. Wij horen dan bijvoorbeeld bij een bewegingsadvies dat mensen het wel willen, maar het niet kunnen. Wij kunnen dan kijken hoe het wèl kan, omdat we meer knowhow over de gewrichten hebben. Ook hebben we in het verlengde van ons specialisme de reuma verpleegkundigen. Veel patiënten maken daar gebruik van. Die combinatie creëert weer nieuwe gezichtspunten. Eigenlijk levert dat hetzelfde op als het Leef/zorgplan.