De Osteoporose Verpleegkundige

image_pdfimage_print

foto agnes offenberg met clientAgnes Offenberg: “De patiënt staat centraal”

Agnes Offenberg is verpleegkundige osteoporose zorg op de osteoporosepoli in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Agnes vindt dat je patiënten de tijd en ruimte moet gunnen bij een hulpvraag.

Met welke vragen kunnen osteoporosepatiënten bij jou komen?
De arts behandelt de aandoening, de verpleegkundige ondersteunt de persoon met de aandoening. De osteoporose verpleegkundige heeft als taak de mensen te helpen door middel van advies, instructie en voorlichting. Samen met de patiënt kijken we naar welke vragen zij beantwoord willen hebben. We werken liefst vraag-gestuurd, niet aanbod-gestuurd.

Wat houdt dat in?
Dat ik de mensen niets wil opleggen. Kennisoverdracht is één van mijn taken. Ik kan bijvoorbeeld niet denken: als die patiënt nou maar zou stoppen met roken. Als de patiënt die en die therapie maar kan toepassen. Dat hoeft helemaal niet de oplossing te zijn die die patiënt zoekt. Wat ik wel kan doen is uitleggen wat iemand kan doen om goed voor zijn (bot) gezondheid te zorgen. Bijvoorbeeld wat de invloed van roken is op de kans om iets te breken. En informatie verstrekken over leefstijl in het algemeen of over behandeling van een verhoogde fractuurkans in het bijzonder.

Wat wil je dat mensen meebrengen in een gesprek met jou?
Wat ik graag zie is dat mensen zich vrij voelen. Vrij om een vraag te durven stellen. Ik probeer blanco te zijn. Mensen zijn bijvoorbeeld soms huiverig om met medicijnen te beginnen die de arts heeft voorgeschreven. Als ze dit durven aankaarten, kijk ik wat ze nodig hebben om keuzes te maken. Ik maak dan bijvoorbeeld op korte termijn een controle afspraak zodat ze zich niet alleen of onzeker hoeven voelen en ik zorg ervoor dat ik laagdrempelig benaderbaar ben. Dan kan blijken dat die nare bijwerkingen die ze vreesden er helemaal niet zijn of toch wel en kunnen we daar een oplossing voor bedenken. Het gaat erom dat de behandeling en de zorg ‘op maat’ is.

Wat zijn de sterke kanten van jouw specialisme?
Dat er altijd wel iets is dat je kunt bijdragen, bij elke hulpvraag.
Soms is dat gewoon beschikbaar zijn.
Verder hebben we veel kennis kunnen opbouwen door voornamelijk met osteoporose als specialisme bezig te zijn, we houden die kennis actueel door alle ontwikkelingen bij te houden. Dat lukt goed wanneer je je ergens helemaal op kunt richten.

Merk je ook weerstand bij mensen?
Ja, bij de uitleg van medicatie ervaar ik wel eens weerstand en zie ik dat mensen twijfelen om eraan te beginnen. De grondslag is vaak de angst voor bijwerkingen, maar ook ongeloof en ontkenning.
‘Wordt mijn probleem wel echt veroorzaakt door osteoporose? ‘, hoor ik dan.
Dan vind ik het fijn dat ik uitleg kan geven om hen te helpen keuzes te maken en te kunnen begeleiden bij het vinden van de juiste behandeling. Voor de patiënten is het prettig een duidelijk aanspreekpunt te hebben, dat bovendien laagdrempelig bereikbaar en benaderbaar is en waar de kennis naar de laatste inzichten is.