De Orthomoleculair arts

image_pdfimage_print

ania vissersAnna Vissers: ”Bij stress is er altijd sprake van energieverschuiving.”

Anna Vissers is werkzaam als arts orthomoleculaire geneeskunde (het behandelen van klachten door het gebruik van hoog geconcentreerde voedingssupplementen).
Wat kan jouw specialisme betekenen voor mensen met osteoporose?
Ik geef adviezen op maat met betrekking tot voeding. Osteoporose is een complex gebeuren in het lichaam. Het is niet een zelfstandige ziekte. Er gebeurt veel in het lichaam in combinatie met andere gezondheidsproblemen en in combinatie met voeding en stress. Het betekent dat ik ten eerste kijk buiten de reguliere paden. Veel mensen ervaren onvoldoende resultaten in de reguliere geneeskunde of kunnen de reguliere medicatie niet gebruiken.

Wat is daarbij je aanpak?
Je kunt algemene voedingsadviezen geven, maar er is ook altijd een individuele aanpak nodig.
Bijvoorbeeld als iemand een darmprobleem heeft werkt het advies niet. De patiënt kan dan bepaalde stoffen niet opnemen. Dan moet je dus eerst iets veranderen, eerst die darmen aanpakken. De conditie moet eerst worden hersteld.

Waar let je nog meer op?
Ik let op stressfactoren. Bij mensen met veel stress moet je ook eerst de oorzaken vinden en de stress wegnemen of beperken. Veel stress werkt ontsteking in de hand. Bij stress is altijd sprake van energieverschuiving. Hersenen verbruiken dan de energie die ook nodig is voor alle andere organen. Simpel gezegd, de minst belangrijke organen trekken aan het kortste eind qua energie/voedingsstoffen voorziening. De botten zijn in die zin het minst belangrijke orgaan. De botkwaliteit gaat daarmee vaak achteruit.

Wat heb jij nodig van een patiënt om de juiste ondersteuning te bieden?
Gedetailleerde informatie. Ik kijk op alle fronten. Ik vraag ook altijd of de mensen een lijstje meenemen met wat ze hebben gegeten in de afgelopen week. Ik vraag ook naar hun medicijngebruik en naar andere aandoeningen. Bij longproblemen bijvoorbeeld wordt meestal langdurig prednison gebruikt. Dat heeft impact op de botten en geeft grote kans op osteoporose. Dan ga ik kijken hoe we de longproblemen positief kunnen beïnvloeden zodat de medicatie, in overleg met de behandelend arts, misschien verminderd kan worden . Je kijkt van alle kanten wat mogelijk is en wat toegepast kan worden. Juist om het osteoporose proces te stoppen of vertragen.

Hoe kijk je naar eigen regie?
Ik probeer zoveel mogelijk boven tafel te krijgen. Dan kijk ik goed naar wat iemand zelf kan doen.
Hoe leeft iemand? Kan hij zelf koken of is het moeilijk om boodschappen te doen? Dan kan ik eventueel meer supplementen geven. Je kijkt naar wat haalbaar is. Naar wat iemand aan kan.
Kan iemand een stukje wandelen? Zelf oefeningen doen? Ik benader het heel individueel. Maar iemand veranderen is het moeilijkste wat er is. Toch ben ik blij als er een begin is, in heel kleine stapjes. Zelfs dan kom je wat vooruit.