De internist-endicrinoloog

image_pdfimage_print

WOD 085Carola Zillikens: “Alles ligt voor een belangrijk deel aan de communicatie met de patiënt”.
Carola Zillikens is internist bij het Erasmus MC. Zij benadrukt het belang van eigen regie van de patiënt. ‘Mede door dit soort ontwikkelingen probeer je in de spreekkamer te triggeren dat de patiënt zelf gaat meedenken’.

Wat zijn je ervaringen met eigen regie bij osteoporosepatiënten?
Wij kijken vanuit ons specialisme naar oorzaken. We overwegen: ‘Wat zou er kunnen gebeuren als we dat en dat doen’. Dan is het belangrijk dat de patiënt meedenkt wat de behandeling zou kunnen zijn. Maar in de klassieke setting van de spreekkamer is de situatie nog steeds zo dat mensen pillen krijgen voorgeschreven en dat het daarbij blijft. Dat is een grote beperking. Dat beklijft vaak niet. Je ziet dat mensen na een jaar de pillen al minder slikken en met vragen komen als: ‘Heb ik het wel echt; ben ik niet alleen ongelukkig gevallen?’

Hoe zie je het Leef/zorgplan in dat kader?
Het is een heel goed initiatief. Mede door dit soort ontwikkelingen probeer je in de spreekkamer te triggeren dat de patiënt zelf gaat meedenken. Je gaat je als specialist ook andere vragen stellen: ‘Wat kan de patiënt?’ ‘Hoe is het met zijn/haar zelfredzaamheid?’ ‘Waar kan hij/zij ondersteuning vinden?’ Alles ligt voor een belangrijk deel aan de communicatie met de patiënt.
Voor ons is het ook een kentering. Dit geldt ook voor andere aandoeningen dan osteoporose.

Zijn er verschillen in hoe mensen reageren op zelf meedenken?
Ja, patiënten zijn heel verschillend. Sommigen hebben een allergie voor zelf meedenken. Dan is het lastiger die patiënten mee te krijgen. Juist daar is het Leef/zorgplan heel goed voor.
Het kost wel tijd om het goed uit te leggen en met voorbeelden te laten zien hoe het werkt. Het is een klein zaadje dat je plant en dat een volgende keer weer ter sprake gebracht kan worden.
Voor de gemiddelde patiënt gaat het echt nog niet zo snel. Maar ik heb wel het gevoel dat het aantal patiënten dat zelf de regie neemt toeneemt. Ze zien wat het hen kan brengen en dat alle aspecten rondom de aandoening met elkaar te maken hebben. Dat het een geheel is en het stukje dokter maar een klein onderdeel.