De Huisarts

image_pdfimage_print

grote rivierenPetra Elders: “Niks is mooier dan een patiënt die al op thuisarts.nl heeft gezocht”.

Petra Elders is huisarts bij huisartsenpraktijk De Grote Rivieren in Amsterdam. Zij heeft onderzoek gedaan naar o.a. patiënt- en artsgebonden factoren bij therapietrouw bij anti-osteoporosemiddelen. Daarnaast is zij projectleider van het eerste proef-bevolkingsonderzoek naar osteoporose.

Hoe ervaar je in de praktijk de eigen regie bij patiënten?
Ik merk dat het zich sterk profileert, zowel in het wel als in het niet nemen van medicatie.
In mijn onderzoek heb ik veel diepte-interviews gehouden. Daaruit bleek dat sommige patiënten besluiten liever geen pillen te nemen; zij accepteren heel bewust de risico’s die aan het ouder worden verbonden zijn. En er zijn mensen die osteoporose aanvaarden als een botziekte en heel uitgesproken zijn in het wel nemen van de pillen.

Persoonsgebonden factoren dus?
Ja, het gaat om de basisinstelling van de patiënt. Dat heeft weer te maken met de inhoud van de voorlichting en met de kwaliteit van de dialoog met de arts. Ook speelt wat de omgeving ervan zegt een belangrijke rol. Daarnaast zijn acceptatie van het risico, ziekte-inzicht en eventueel overmatig geloof in alternatieve geneeswijzen ook essentiële factoren.

Welke input van de patiënt zie je het liefst in de spreekkamer?
Ik zie graag een goed geïnformeerde patiënt met specifiek gerichte vragen. Niks is mooier dan een patiënt die al op thuisarts.nl heeft gezocht. Maar er komen ook veel blanco patiënten binnen; wij zijn er ook in opgeleid deze mensen verder te informeren en een behandelplan voor te leggen. Het gaat om de identificatie van het probleem en de evaluatie van het risico. Dat moet goed met de patiënt besproken worden.

Hoe zie je de rol van het Mlm-botinbalans hierbij?
Het Mlm-botinbalans zie ik meer als een model, een theorie dan als een ingevuld plan.
Ik kan pas weten hoe het werkt als ik weet wat erin komt te staan. Daarbij denk ik dat het toch meer aanspreekt bij hoger opgeleiden. Als iemand bijvoorbeeld niet graag leest, is die persoon ook niet geneigd zich in het plan in te lezen. De grote vraag is ook: is het eenvoudig genoeg? Staan er geen begrippen in die voor sommige mensen te moeilijk zijn? Maar het is wel een kwestie van blijven proberen; dat is belangrijk. Wij zijn als huisarts toegerust te helpen als zo’n plan te moeilijk zou zijn. We hebben een belangrijke rol bij het begeleiden van het traject; we kunnen begrippen toelichten en met de patiënt meedenken hoe de behandeling kan worden aangegaan.