Wat is Osteoporose?

image_pdfimage_print

Osteoporose betekent: poreus bot of bot met gaten. We spreken ook over botontkalking. Daardoor ontstaan gemakkelijk botbreuken. Vaak zal de arts dan pas nader onderzoek doen. Of hoort u dan pas dat u osteoporose heeft.

2694192516250

 

Osteoporose en osteopenie

Osteoporose kent een voorstadium: osteopenie. Osteoporose is een aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Dit komt door een afname van de botdichtheid. Daarnaast verslechtert de botstructuur. Het bot wordt dus zowel lichter als zwakker.
Kans iets te breken

 

7654698524660De kans om iets te breken neemt door de afname van de botsterkte toe. Vooral ingezakte wervels en breuken in pols en heupen komen veel voor. Veel mensen komen er dus pas laat achter dat ze osteoporose hebben. Botbreuken veroorzaken pijn, invaliditeit, verlies van zelfstandigheid en levenskwaliteit of zelfs vervroegde sterfte.
Meer dan 800.000 mensen met osteoporose

Osteoporose wordt ook wel de stille epidemie genoemd. De schatting is dat er in Nederland meer dan 800.000 mensen met osteoporose zijn. Van hen is ongeveer 2/3 vrouw en 1/3 man.

Jaarlijks breken ruim 83.000 mensen ouder dan 55 jaar een bot als gevolg van deze ziekte. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen we in de periode tot 2025 een forse groei van het aantal patiënten verwachten naar ruim 1.200.000.

Hieronder de grafiek Osteoporose uit het betreffende RIVM rapport:

RIVMschatting

Heb ik misschien osteopenie of osteoporose?

U bent onlangs gevallen. Uw moeder heeft osteoporose. U heeft last van pijn in uw rug. Als u denkt dat u misschien osteopenie of osteoporose heeft, ga dan naar uw huisarts. Hij kan de risico’s met u bespreken en onderzoek in gang zetten.

Een goede start is de risicotest op deze website
U kunt met uw vragen ook terecht bij de telefonische hulplijn van onze vereniging.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]