Wat is Osteopenie?

image_pdfimage_print

1677308362920Osteopenie is het voorstadium van osteoporose. Letterlijk betekent het: minder bot. Er is al wel een hoger verlies aan botmineralen, maar er zijn nog geen of weinig klachten. Of de stevigheid van het bot is al wel afgenomen, zodat er een vergroot risico op botbreuken bestaat.

Osteoporose is het gevorderde stadium. Wanneer dus door verlies aan botmineraal de stevigheid van het bot zo duidelijk is afgenomen, dat het risico op botbreuken snel toeneemt, spreekt men van osteoporose.

In ieder geval is bij zowel osteopenie als osteoporose de botmassa/botdichtheid lager als normaal. Dus absoluut uw aandacht waard ook als uw arts geen medicatie heeft voorgeschreven. Botafbraak is een natuurlijk proces wat u met de juiste maatregelen wel kunt vertragen. Ben er dus op tijd bij om erger te voorkomen!

 

De grens tussen osteopenie en osteoporose is moeilijk te trekken.
Als u denkt dat u misschien osteopenie of osteoporose heeft, doe dan snel de risicotest en/of ga dan naar uw huisarts. Hij kan de risico?s met u bespreken en eventueel onderzoek in gang zetten.
Formeel is de term Osteoporose van toepassing indien bij een DEXA scan ( botdichtheidsmeting) een T-waarde van -2,5 (of lager) is vastgesteld.

U kunt met uw vragen ook terecht bij de telefonische hulplijn.