Vragen over bisfosfonaten

image_pdfimage_print

medicatie-lepelvraag?

De uitleg rond het correct innemen van bisfosfonaten is niet altijd even handig omschreven in de bijsluiter of de snelle uitleg bij de apotheek. Hier nog eens een duidelijk advies:
Deze medicijnen (bisfosfonaten) kunnen irritatie geven aan de slokdarm en dienen daarom op de nuchtere maag met een flink glas water doorgespoeld te worden, zodat ze direct op de juiste plaats in het lichaam komen. Dus geen kleine nipjes water, maar flinke slokken: doorspoelen !
En dan een half uurtje NIET gaan liggen ( want dan spoelt het pilletje weer terug)
Blijft u toch klachten houden: Terug naar uw arts want er zijn ook nog andere medicijnen!

vraag2?

Voor sommige geneesmiddelen zijn meerdere leveranciers, maar ze gebruiken echter wel dezelfde werkzame stof. Uw apotheek kan zelfstandig of op advies van uw ziektekostenverzekering een ander merk uitleveren. Dat geeft over het algemeen geen problemen. Mocht u echter toch problemen ondervinden van deze andere medicijnen overleg dan met de apotheek of ga terug naar uw arts!
Uw arts kan op medische gronden altijd een specifieke medicatie voorschrijven.

vraag3.

Veel mensen gebruiken bisfosfonaten als weekdosering ( 1 pilletje in de week) Soms schiet er dat bij in en dat geeft aanleiding tot veel vragen op onze hulptelefoon.
Het is NIET nodig om de volgende week af te wachten, maar u kunt het pilletje zonder problemen de volgende dag innemen, daarna weer in het gewone ritme.

Heeft u andere vragen? neem dan contact op met onze telefonische hulplijn