‘Plotselinge, hevige pijn? Vraag een röntgenfoto!’

image_pdfimage_print

‘Plotselinge, hevige pijn? Vraag een röntgenfoto!’

Bij de telefonische hulplijn krijg ik nogal eens te horen dat iemand met osteoporose ineens hevige pijn heeft en van de huisarts maar een paracetamol moet nemen. Mijn advies is dan altijd: sta erop dat je wordt doorgestuurd voor een röntgenfoto.
Maar toen ik in 2010 tijdens het lopen ineens een vlijmscherpe pijn in mijn linkerbeen kreeg, stond ik er geen moment bij stil dat het wel eens een breuk kon zijn. Ik was de dag ervoor wel gestruikeld, maar niet gevallen.
Na enkele dagen met een pijnlijk dik been ging ik naar de huisarts. Zijn diagnose: shin splint, een sportblessure die kan ontstaan bij overbelasting. Fysiotherapie, rust en wisselend ijszakken. In het begin ging ik toch nog op pad, het been ingepakt in een rekverband of steunkous. Maar het was erg pijnlijk en werd steeds dikker.
Na zes weken ging ik terug naar de huisarts en vroeg om een röntgenfoto. Ook de fysiotherapeut deed dat verzoek. De huisarts bleef bij zijn diagnose, maar gaf toch maar een verwijskaart voor de reumatoloog. Daar kon ik weer zes weken later terecht.
Een raar been, vond ook de reumatoloog. Uit een DEXA-scan bleek dat de botdichtheid achteruit was gegaan, vijf jaar bisfosfonaten hadden niet echt geholpen. Meteen bloedprikken en een röntgenfoto maken. Uitspraak van de röntgenoloog: ‘Een botbreuk, daar loopt u al drie maanden mee rond.’ De breuk was inmiddels overigens keurig geheeld, zonder gips.
Ik ondervond aan den lijve dat je zomaar een bot kunt breken. Ik heb op een pijnlijke manier moeten ervaren hoe lang het kan duren voor er een juiste diagnose wordt gesteld. Het is een probleem waar veel mensen met osteoporose mee kampen. Ik had zelf ook beter moeten handelen en op een doorverwijzing moeten aandringen. Mijn boodschap is dus: laat je niets wijsmaken. Bij plotselinge hevige pijn, meteen naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto!

 

(geschreven door een van de vrijwilligers, die graag anoniem wil blijven)