‘Nieuwe DXA-meting: geen osteoporose meer

image_pdfimage_print

‘Nieuwe DXA-meting: geen osteoporose meer!”

In februari 2007 viel ik en brak mijn wervel. Osteoporose, met een T-score van -2,97. Ik startte met bisfosfanaten en Calci-chew. Van een Mensendieck-therapeute kreeg ik een oefenprogramma. Voorheen was het me nooit gelukt ochtendgymnastiek te doen, maar vanaf toen was ik zeer gemotiveerd. Ik zet er nog steeds mijn wekker een half uur vroeger voor. Ook probeer ik elke dag een half uur te wandelen en twee keer per week doe ik mee aan Aqua 50. Bewegen gaat in water zoveel  gemakkelijker, ik geniet er intens van. Daarna kreeg ik een driewielerligfiets. Mijn horizon werd een stuk ruimer!
Als het maar even kan, fiets ik, vooral in de zomer. Een sportschool is aan mij niet besteed, maar wandelen, fietsen en bewegen in water doe ik erg graag. In de zomer beweeg ik toch zeker zo’n zeventien uur per week! Ik heb in mijn leven nog nooit zó regelmatig zó veel bewogen.
Na vijf jaar kreeg ik een nieuwe DXA-meting. Mijn verwachting was niet hoog gespannen. Ik hoopte dat mijn T-score in ieder geval niet was verergerd. Maar hij bleek -0,8 te zijn! Ik heb dus geen osteoporose meer!
Het kostte me een week om van de verbazing  te bekomen. Langzamerhand dringt het besef door dat mijn botten nu echt minder kwetsbaar zijn. Ik voel me kilo’s lichter. Ik heb een ander perspectief gekregen!
Helene Cornelder (70 jaar)