Medicijnen

image_pdfimage_print

3647322495350Medicijnen bij osteoporose

Er zijn 3 groepen medicijnen bij osteoporose. De behandelend arts zal afhankelijk van de omstandigheden een keuze maken. In de meeste gevallen zal hij/zij starten met bisfosfonaten.
Medicijnen worden omschreven op hun werkzame stof en niet op merknaam.

Bisfosfonaten
Met medicijnen uit de groep van de bisfosfonaten is de meeste ervaring opgedaan. Ze helpen om de botsterkte te verbeteren en worden vaak goed verdragen.

De bisfosfonaten; alendroninezuur en risedroninezuur worden veel toegepast. Het positieve effect op het voorkomen van botbreuken is bij deze middelen goed aangetoond. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans op een wervelbreuk, een niet-wervelbreuk en een heupbreuk verminderen.

Bisfosfonaten zijn bewezen effectief bij langdurig gebruik ( 5 jaar !)

Medicijnen hebben soms bijwerkingen maar bij osteoporose is langdurig gebruik essentieel.
Daarom: stop niet zomaar!
Overleg altijd eerst met uw behandelend arts. Hij/zij kan eventueel een ander middel voorschrijven of u doorverwijzen naar een specialist.

Andere medicijnen zijn bijvoorbeeld:

 • denozumab
 • raloxifeen
 • strontiumranelaat
 • teriparatide
 • parathyroïd hormoon.

Of misschien een andere toedieningsvorm?
Medicijnen bij osteoporose zijn er in verschillende toedieningsvormen:

 • u neemt ze in via de mond. Er zijn tabletten voor dagelijks en wekelijks gebruik.
 • ze worden u toegediend via een infuus of injectie Dit gebeurt in het ziekenhuis, eens per 3 of 6 maanden. De reden kan zijn dat u geen bisfosfonaten kunt slikken vanwege slik- of maagproblemen.
  Behandeling met medicijnen in combinatie met leefstijladviezen (beweging/voeding), is alleen effectief als u deze volhoudt. En dat zeker 5jaar lang!
  Dat is voor veel mensen lastig. Zeker als er geen directe klachten zijn. Maar absoluut de moeite waard om ook op latere leeftijd gezond door het leven te kunnen gaan.

Meer weten over medicijnen bij osteoporose?
Lees dan de speciale uitgave over medicatie in BROS ( gratis bij een nieuw lidmaatschap)

Veel voorkomende vragen: (klik op de vraag voor het antwoord)

Problemen met slikken van bisfosfonaten?

De uitleg rond het correct innemen van bisfosfonaten is niet altijd even handig omschreven in de bijsluiter of de snelle uitleg bij de apotheek. Hier nog eens een duidelijk advies:
Deze medicijnen (bisfosfonaten) kunnen irritatie geven aan de slokdarm en dienen daarom op de nuchtere maag met een flink glas water doorgespoeld te worden, zodat ze direct op de juiste plaats in het lichaam komen. Dus geen kleine nipjes water, maar flinke slokken: doorspoelen !
En dan een half uurtje NIET gaan liggen ( want dan spoelt het pilletje weer terug)
Blijft u toch klachten houden: Terug naar uw arts want er zijn ook nog andere medicijnen!

Apotheek geeft opeens een ander merk medicijnen?

Voor sommige geneesmiddelen zijn meerdere leveranciers, maar ze gebruiken echter wel dezelfde werkzame stof. Uw apotheek kan zelfstandig of op advies van uw ziektekostenverzekering een ander merk uitleveren. Dat geeft over het algemeen geen problemen. Mocht u echter toch problemen ondervinden van deze andere medicijnen overleg dan met de apotheek of ga terug naar uw arts!
Uw arts kan op medische gronden altijd een specifieke medicatie voorschrijven.

Medicatie vergeten in te nemen.

Veel mensen gebruiken bisfosfonaten als weekdosering ( 1 pilletje in de week) Soms schiet er dat bij in en dat geeft aanleiding tot veel vragen op onze hulptelefoon.
Het is NIET nodig om de volgende week af te wachten, maar u kunt het pilletje zonder problemen de volgende dag innemen, daarna weer in het gewone ritme.

Heeft u andere vragen? neem dan contact op met onze telefonische hulplijn

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]