Ik heb pijn, zijn daar ook medicijnen voor?

image_pdfimage_print

Antwoord:
Pijn is een van de klachten van osteoporose. Vaak kan er ook iets aan gedaan worden. Kijk of u de oorzaak van de pijn te weten kan komen. Daarvoor is een diagnose van een arts nodig. Deze kan ook een pijnstiller adviseren of voorschrijven. Er zijn vele pijnstillers.  Het is vrijwel altijd mogelijk een medicijn voor te schrijven die past bij uw situatie.

U helpt uw arts door uw pijn goed te beschrijven. Wat voor pijn is het precies (zeurend, stekend, kloppend of snijdend? Heeft de pijn een bepaald patroon (voortdurend, bij vlagen, alleen s morgens of juist pas aan het einde van de dag? Hoe nauchronische-pijn-woorden_249221356-e1439922903271wkeuriger u de pijn kan omschrijven, hoe passender de arts een pijnstiller kan voorschrijven.

Wist u dat:

  • Pijn in de gewrichten is geen klacht die bij osteoporose voorkomt. Mogelijk heeft de pijn te maken met artrose. Dit is slijtage van het kraakbeen waarmee het gewricht is bekleed. Veel oudere mensen hebben hier last van. Neem contact op met uw huisarts, deze kan nagaan of ersprake is van artrose.
  • De pijn van de osteoporose beïnvloedt de dagelijkse bezigheden. Hoe meer pijn men heeft, hoe groter de beperkingen.
  • Als iemand ernstige pijnklachten ervaart, heeft men het gevoel de osteoporose minder onder controle te hebben. Bespreek het met uw arts.

Tips:

  • Er zijn ook speciale pijnspecialisten en pijnpoli’s. Zij specialiseren zich in de behandeling van pijn. Doorgaans zijn het anesthesiologen of neurologen.
  • U kunt ook pijn krijgen bij beweging. Dit blijft echter een belangrijk onderdeel van uw behandeling. Overleg wat u kunt doen met een arts of bewegingstherapeut om toch voldoende te blijven bewegen.

Vraag de expert:
Staat uw vraag niet op de website?
U kunt één van onze experts een e-mail sturen. Of bel met onze hulplijn (0900 – 777 3337) maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur