Erasmus MC doet mee

image_pdfimage_print

Erasmus MC doet mee
Carola Zillikens: “Een belangrijk deel is de communicatie met de patiënt”WOD 085

Alle patiënten van het Erasmus MC die een afspraak hebben met Carola Zillikens krijgen in de maanden juni, juli en augustus het magazine MLM- Mijn Leven Met … botten mee. We hopen dat zij een profiel aanmaken op het platform en een kijkje gaan nemen. Carola Zillikens is internist-endocrinoloog bij het Erasmus MC. Zij benadrukt het belang van eigen regie door de patiënt. “Mede door dit soort ontwikkelingen probeer je in de spreekkamer te ‘triggeren’ dat de patiënt zelf gaat meedenken.”

Wat zijn je ervaringen met eigen regie bij osteoporosepatiënten?
“Wij kijken vanuit ons specialisme naar oorzaken. We overwegen: ‘Wat zou er kunnen gebeuren als we dat en dat doen?’ Dan is het belangrijk dat de patiënt meedenkt over wat de behandeling zou kunnen zijn. Maar, in de klassieke setting van de spreekkamer is de situatie nog steeds zo dat mensen pillen krijgen voorgeschreven en dat het daarbij blijft. Dat is een grote beperking en beklijft vaak niet: je ziet dat mensen na een jaar pillen al minder slikken en met vragen komen als: ‘Heb ik het wel echt; ben ik niet alleen maar ongelukkig gevallen?’”

Hoe zie je het platform in dat kader?
“Het is een heel goed initiatief. Mede door dit soort ontwikkelingen probeer je in de spreekkamer te ‘triggeren’ dat de patiënt zelf gaat meedenken. Je gaat als specialist ook andere vragen stellen: ‘Wat kan de patiënt? Hoe is het met zijn of haar zelfredzaamheid? Waar kan hij of zij ondersteuning vinden?’ Alles ligt voor een belangrijk deel aan de communicatie met de patiënt. Voor ons is het ook een kentering; dat geldt ook bij andere aandoeningen dan osteoporose.”

Reageren mensen verschillend op de vraag om zelf mee te denken?
“Ja, patiënten zijn heel verschillend. Sommigen hebben een allergie voor zelf meedenken – dan is het lastiger ze mee te krijgen. Juist daar is het platform heel goed voor.
Het kost wel tijd om het goed uit te leggen en met voorbeelden te laten zien hoe het werkt. Het is een klein zaadje dat je plant, dat een volgende keer weer ter sprake gebracht kan worden.”

“Voor de gemiddelde patiënt gaat het echt nog niet zo snel. Maar, ik heb wel het gevoel dat het aantal patiënten dat zelf de regie neemt stijgt. Ze zien wat het hen kan brengen en dat alle aspecten rondom de aandoening met elkaar te maken hebben; dat het een geheel is – en het ‘stukje dokter’ maar een klein onderdeel.”