Botbreuken

image_pdfimage_print

1607409761940Botbreuken

Mensen met osteoporose hebben door hun verzwakte botten een grotere kans op botbreuken. Vooral in polsen en heupen en meestal als gevolg van een val. Maar ook zonder val kan door een overbelasting van het verzwakte bot spontaan een breuk optreden.
Bij osteoporose is het reparatievermogen van het lichaam niet aangetast. Eenvoudige breuken genezen op normale wijze. Wervelinzakking is echter een breuk van een geheel andere orde.

Het inzakken van een of meerdere wervels komt voor, vaak zonder directe aanleiding.
6607726646620De hinder die mensen van osteoporose hebben hangt voor een groot deel samen met de aard en het aantal botbeschadigingen dat zij oplopen en de pijn die dat veelal met zich mee brengt.

Polsbreuken zijn relatief eenvoudig te behandelen. Ze worden gezet en gefixeerd en genezen na verloop van tijd vanzelf. Soms is een operatie nodig om de breuk goed te zetten.

Heupbreuken zijn lastiger te behandelen. Soms kan de breuk hersteld worden via een operatie, maar geregeld is een kunstgewricht nodig. Doorgaans is een vrij lange revalidatie nodig.

5617021614840Wervelbreuken. Bij ernstige pijn kan een ingezakte wervel door het inspuiten van een soort botcement worden versterkt/hersteld. Dit gebeurt lang niet altijd omdat veel ingezakte wervelbreuken niet opgemerkt worden. Zonder behandeling verdwijnt de pijn vaak geleidelijk in een paar maanden.

Pijn is uiteraard een belangrijke klacht bij osteoporose en osteoporotische breuken. Er zijn gelukkig goede pijnstillers. Omdat er veel verschillende soorten pijnstillers zijn, lukt het bijna altijd een geschikt middel te vinden. Soms helpt fysio- of oefentherapie tegen de pijn: door te leren te ontspannen, neemt de pijn vaak af.

30102010 plaatje botbreuken