Behandelrichtlijn

image_pdfimage_print

klik op het plaatje voor link naar de richtlijn
46272102061603e herziene behandelrichtlijn Osteoporose en Fractuurpreventie ( mei,2011)

Het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, heeft in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, gewerkt aan de derde herziening van de richtlijn ‘Osteoporose en Fractuurpreventie’.
Een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers van een groot aantal betrokken beroepsorganisaties en de Osteoporose Vereniging heeft een conceptrichtlijn opgesteld over Osteoporose en Fractuurpreventie.

Er is in 2008 gestart, nadat door ZonMw subsidie was verleend aan een aantal aanvragende Wetenschappelijke Verenigingen voor het maken van een ?evidence based richtlijn?, waarin de klinisch meest relevante vraagstellingen aan bod zouden komen.

De richtlijn Osteoporose en fractuurpreventie is een handboek met aanbevelingen ter ondersteuning van de dagelijkse praktijkvoering van allen die betrokken zijn bij de diagnostiek en behandeling van patiënten met osteoporose. De osteoporose Vereniging is direct betrokken geweest bij dit project.

Goed nieuws
Die nieuwe richtlijn is goed nieuws voor mensen met osteoporose.
Alle actuele kennis over diagnose, behandeling, preventie en medicatie is samengebracht in een document. Daarin kan iedere arts of specialist een compleet overzicht vinden van de aanbevolen behandeling.

Patiëntenversie
Deze richtlijn is een nogal lijvig document met veel wetenschappelijke en medische terminologie.
In samenwerking met Stichting September is daarom een goed leesbare patiëntenversie ontwikkeld: Het nieuwe ( mei 2016) Zorgboek Osteoporose.

Bekendheid geven
De Osteoporose Vereniging zal de komende jaren daar waar mogelijk bijdragen aan de implementatie van de behandelrichtlijn met als doel de behandeling, zorg en ondersteuning voor mensen met osteoporose te verbeteren.