Algemeen

image_pdfimage_print

11681058658800De effectieve behandeling van osteoporose, osteopenie én het voorkomen van verdere verslechtering van het skelet is niet zo eenvoudig.

Over het algemeen een noodzakelijke combinatie van medicijnen, goed bewegen en de juiste voeding. Maar dan ook alle 3 deze onderdelen!
Daarnaast is het voorkomen van vallen natuurlijk erg belangrijk. Dat lijkt een open deur maar essentieel voor een groot aantal mensen.

Osteoporose is niet echt te genezen. Er is geen wonderpilletje voor.
Wel is het mogelijk de achteruitgang van de botsterkte af te remmen. Vaak is zelfs met de huidige combinatietherapie een redelijke stabilisatie ( tot lichte verbetering) mogelijk.

Is er sprake van een verse botbreuk dan richt de behandeling zich daar eerst op. Pas daarna wordt de behandeling ingesteld.
Elke patiënt met osteopenie of osteoporose zou zijn eigen gezondheidsprogramma moeten samenstellen. De Osteoporose Vereniging helpt hierbij

De behandeling richt zich op 2 zaken:
– de afname van de botsterkte en het verbeteren hiervan. Medicijnen spelen daarbij een belangrijke rol. Hierdoor neemt de kans op botbreuken en ingezakte wervels af. Daarnaast moet er structurele aandacht zijn voor beweging en voeding, vooral calcium en vitamine D .
– de kans op vallen verkleinen. Botbreuken zijn immers vrijwel altijd het gevolg van een val.
Ondanks de behandeling met medicijnen en de valpreventie kunnen toch botbreuken en ingezakte wervels ontstaan. De behandeling hiervan hangt af van de aard en plaats van de breuk.
Wervelbreuken/wervelinzakkingen gebeuren dikwijls onopgemerkt. Slechts onverklaarbare pijnklachten leveren dan achteraf de diagnose wervelbreuk op.

De allerbeste oplossing is om er tijdig bij te zijn.
Aangezien de afname van botmassa een natuurlijk proces is wat zich slechts laat afremmen is het zaak om er zo snel mogelijk bij te zijn! Vroege diagnose en behandeling is de beste garantie voor een succesvolle behandeling.
Ziekenhuizen horen tegenwoordig iedereen van boven de 50 jaar met een botbreuk een DXA scan aan te bieden teneinde osteoporose uit te sluiten.

Voorlichting en preventie zijn hierdoor ook belangrijke speerpunten van onze vereniging.