Al die verschillende artsen, begrijpt u het nog?!

image_pdfimage_print

Al die verschillende artsen:
begrijpt u het nog?!
Een bedrijfsarts: Werkt meestal in en voor een (groot) bedrijf. Een bedrijfsarts is afgestudeerd in de geneeskunde (is dus basisarts) en heeft een aanvullende studie van vier jaar tot bedrijfsarts gevolgd. Een bedrijfsarts mag een zieke werknemer doorverwijzen naar een specialist.

Een Arboarts: Een arboarts doet vergelijkbare werkzaamheden als de bedrijfsarts. Maar een arboarts is alleen basisarts. Hij heeft geen vervolgopleiding arbeid en gezondheid gedaan en kan niet doorverwijzen. Hij mag alleen werken onder toezicht van een bedrijfsarts. Een arboarts is vaak in dienst van een arbodienst.

Verzekeringsarts UWV: De verzekeringsarts van UWV beoordeelt je WIA-aanvraag. Dat gebeurt dus pas als je meer dan twee jaar ziek bent. Eerst wordt gekeken of jij en je werkgever voldoende moeite hebben gedaan voor je (volledig) herstel en re-integratie. Op basis van (meestal) een gesprek en (soms) lichamelijk onderzoek beoordeelt de verzekeringsarts of je klachten tijdelijk zijn of blijvend.

Arbeidsdeskundige: Na de verzekeringsarts is het de beurt aan de arbeidsdeskundige van UWV. Als de arts heeft vastgesteld dat je mogelijkheden hebt om te werken, dan kijkt de arbeidsdeskundige wat voor werk je nog zou kunnen doen en hoeveel je daarmee zou kunnen verdienen. Arbeidsdeskundigen kunnen ook in dienst zijn van een (grote) werkgever of een arbodienst, of als zelfstandige werken. In dat geval adviseren ze over onder meer re–integratiemogelijkheden.
Meer informatie over verzekeringsarts en arbeidsdeskundige vind je op uwv.nl.